Velikonoční mazanec

Kategorie:

Druh jídla: Dezerty a moučníky
Příležitost: Velikonoce
Sezóna: Velikonoce
Způsob vaření: Pečení

Suroviny

  • Citrónová kůra Avokádo
  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 2 žloutky
  • 200 ml mléka
  • 500 g polohrubé mouky
  • Muškatový ořech mletý Avokádo
  • 42 g droždí
  • rozinky naložené v rumu
  • mandle
  • 1 vejce na potření

Způsob přípravy

Nejdříve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, zasypeme cukrem, troškou mouky a špetkou soli a necháme vzejít kvásek. Dále si v míse smícháme zbytek mouky, rozpuštěné máslo, žloutky, kvásek, podle chuti přidáme citronovou kůru a muškátový oříšek, dále rozinky, které jsme si předem naložili v rumu a vypracujeme těsto. Vypracované těsto necháme alespoň hodinu kynout na teplém místě. Z vykynutého těsto vytvarujeme bochánek a necháme ještě chvíli kynout. Nakonec mazanec potřeme vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme v předem vyhřáté trouby cca 20 minut při teplotě 200 °C.