Aromatické filé z halibuta na liškách v krémové omáčce

Kategorie:

Druh jídla: Ryby a mořské plody
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Houbařská sezóna
Způsob vaření: Vaření

Suroviny pro 4 osoby:

  • 600 g vykostěného filé z halibuta bez kůžičky
  • 1 citrón
  • 6 cherry rajčátek
  • 80 g sušených rajčat, nakrájených na proužky
  • 8 velkých kaparů
  • 50 g parmazánu
  • 1 svazek rukoly

Marináda

  • 1 lžíce směsi Ryby Avokádo
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 lžička nasekaných kaparů
  • 1 lžíce bazalkového pesta

Lišková omáčka

  • Pepř černý mletý Avokádo
  • Česneková sůl Avokádo
  • 50 ml bílého vína
  • 200 g lišek nebo jiných hub
  • 100 ml smetany (36%)
  • několik snítek čerstvého fenyklu
  • 1 malá cibule

Způsob přípravy

Omyté a osušené filé z halibuta nakrájíme na 4 stejné části, naložíme v olivovém oleji s pestem, kapary a kořenícím přípravkem Ryby a necháme asi 2 hodiny odležet v chladničce.

Na rozehřátém oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme očištěné lišky a po chvíli zalijeme bílým vínem a smetanou. Všechno dusíme, dokud omáčka nezhoustne, pak přidáme nasekaný fenykl a dochutíme česnekovou solí a pepřem.

Omytou rukolu smícháme s kousky cherry rajčátek, sušenými rajčaty a kapary.

Vyjmeme rybu z marinády, položíme na plech a pečeme 15 minut při 180 ° C.

Na talíře dáme připravenou rukolu a horké houby. Z trouby vyjmeme aromatického halibuta a klademe na houby, pak posypeme jemně nastrouhaným parmazánem a pokapeme houbovou omáčkou. Připravené podáváme s kousky citrónu.