Pečené vepřové koleno na hrachovém pyré, s kysaným zelím

Kategorie:

Druh jídla: Vepřové maso
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Celý rok
Způsob vaření: Pečení

Suroviny pro 4 osoby:

  • Bobkový list Avokádo
  • Kmín celý Avokádo
  • Nové koření celé Avokádo
  • Pepř černý celý Avokádo
  • 1 nakrájená cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 500 g kysaného zelí
  • 50 g na kostky nakrájené slaniny
  • 4 vepřová kolena s kostí, každé cca 250 g

Hrachové pyré

  • Majoránka Avokádo
  • Pepř černý mletý Avokádo
  • Mořská sůl Mlýnek Avokádo
  • 1 stroužek česneku
  • máslo
  • 300 g loupaného hrachu (předem namočeného)
  • 2 mrkve
  • 1 velký brambor

Způsob přípravy

Ve 2 litrech vody rozpustíme sůl, ponoříme do ní omytá a očištěná kolena a necháme 3 dny odležet na chladném místě. Po této době vložíme kolena do vroucí vody, přidáme bobkový list, kmín, nové koření, pepř celý a vaříme tak dlouho, až kolena změknou. Poté kolena vyjmeme, nařízneme kůži a za stálé teploty cca 140 °C pečeme dozlatova.

Zelí zalijeme vodou a vaříme na velmi mírném ohni asi hodinu. Na konci vaření dochutíme solí a mletým černým pepřem. Z mouky, nakrájené slaniny a cibule si připravíme jíšku. Následně přidáme do zelí, přisypeme kmín a několik minut dusíme za občasného míchání.

Hrách uvaříme v osolené vodě společně s mrkví a bramborem. Jakmile zelenina změkne, rozmačkáme šťouchadlem nebo rozmixujeme. Přidáme lisovaný česnek, majoránku, případně máslo, osolíme a opepříme.

Kolena podáváme na horkém zelí a s hrachovým pyré společně se šťávou z pečení.