Jehněčí kýta na rozmarýnu s pečenými bramborami a řepou v medu

Suroviny pro 4 osoby:

Způsob přípravy

Očištěné kýty omyjeme, osušíme papírovým ubrouskem a následně naložíme v olivovém oleji, česneku, rozmarýně, pepři, jalovci a soli. Kýty obložíme plátkycitrónu, zabalíme do alobalu a pečeme asi hodinu při teplotě 140 ° C.

Řepu oloupeme, uvaříme do poloměkka a necháme vychladnout. Pak ji nakrájíme na čtvrtky a osmažíme na másle. Po chvíli zalijeme třešňovicí a přidáme hřebíčky a zázvor. Když se alkohol částečně odpaří, přidáme med a krátce dusíme.

Brambory důkladně omyjeme, přeložíme do žáruvzdorné nádoby, pokapeme olivovým olejem, posypeme přípravkem Americké brambory a pečeme asi 1,5 hodiny při teplotě 140 ° C.

Maso vyjmeme z trouby, rozbalíme a uložíme na talíř. Vzniklou šťávu zredukujeme a přidáme smetanu. Kýty zalijeme omáčkou a podáváme s pečenými brambory a aromatickou řepou s medem.