HOVĚZÍ BURGER

housky

  • 2 lžíce másla
  • 1 vejce
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžičky soli
  • 150 ml mléka
  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky instantního droždí
  • asi 100 ml vody
  • 1 vejce na potření

maso

na dokončení

Způsob přípravy

Všechny suroviny na těsto umíchejte v míse nebo v robotu. Přikryjte potravinářskou fólií a nechejte hodinu kynout na teplém místě.

 

Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte na deset stejných kousků. Z těch vytvarujte kuličky, které necháte dalších dvacet minut odpočívat, přikryté utěrkou.

 

Krásně vykynuté housky potřete rozšlehaným vejce a můžete je péct v troubě předehřáté na 200 °C. Pečte asi 15 minut. Jestli máte rozpálený gril, vykynuté housky můžete upéct dokonce na grilu, který je rozehřátý taky přibližně na 200 °C. Je to super!

 

Mleté maso ochuťte směsí koření Čubrica a přidejte najemno nakrájenou cibuli. Nic jiného není potřeba. Můžete přidat i čerstvé bylinky. Maso nechte chvíli v lednici odpočívat.

 

Z připraveného masa vytvarujte hamburgery. Grilujte z obou stran pěkně do hněda. 

 

A teď můžete zkompletovat burger. Rozkrojené housky dejte na malou chviličku řeznou stranou na gril. Ať jsou jen lehce křupavé. Namažte je křenem. Přidejte salát, silný plátek rajčete a maso. Přiklopte vrchním dílem housky, který může být také namazaný omáčkou dle chuti.