Kategorie:
-
Druh jídla:
Drůbež
-
Příležitost:
Slavnostní menu
-
Sezóna:
Houbařská sezóna
-
Způsob vaření:
Vaření
Marinovaná kuřecí prsa v rozmarýnu s liškami a jahodami
Suroviny pro 4 osoby:
- 4 kuřecí prsa (každé cca 250 g)
Marináda:
- Pepř černý mletý Avokádo
- 100 ml olivového oleje
- sůl podle chuti
- 50 ml červeného vína
- několik snítek čerstvého rozmarýnu
- 1 nahrubo nastrouhaná mrkev
- 2 stroužky česneku
- čtvrtka nahrubo nastrouhaného celeru
Omáčka:
- Pepř černý mletý Avokádo
- 2 lžíce olivového oleje
- několik lístků čerstvé máty
- sůl podle chuti
- 80 g čerstvých jahod
- 1 lžíce másla
- 2 šalotky, nakrájené na kostičky
- 50 ml zeleninového vývaru
- 50 ml bílého krému balsamico
- 200 g hub
- šťáva z citrónu
Způsob přípravy
Omyté a očištěné kuřecí prsíčka naložíme do olivového oleje s červeným vínem, česnekem, nastrouhanou zeleninou a rozmarýnem. Vše osolíme, opepříme a necháme asi 8 hodin odležet v chladničce.
Na rozpáleném olivovém oleji necháme zesklovatět šalotku, přidáme houby a vše zalijeme vývarem. Následně přidáme máslo, citronovou šťávu a bílý krém balsamico. Když omáčka začne houstnout, dochutíme a přidáme kousky jahod a nasekané lístky máty.
Vyjmeme kuře z marinády, osmažíme na pánvi po obou stranách dozlatova, pak ještě pečeme v troubě asi 12 minut při 200 °C. Upečené maso vyjmeme z trouby a necháme je oschnout na papírovém ubrousku.
Poté prsa nakrájíme na plátky a klademe na aromatickou omáčku z hub s jahodami. Připravené podáváme s oblíbeným mixem křupavého salátu.