Banánové lívance s dýňovou marmeládou

Lívance

Dýňová marmeláda

Způsob přípravy

Vlažné mléko promícháme s rozdrobeným droždím, lžící mouky a lžící cukru. Připravený kvásek necháme na teplém místě vzejít. V míse smícháme zbylou mouku, přidáme cukr, citronovou kůru a špetku soli. Směs zalijeme kváskem, přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout.

Vykynuté těsto lijeme naběračkou do olejem vytřených otvorů lívanečníku a smažíme asi 2 minuty z každé strany. Než lívance otočíme, zatlačíme do každého lívance 4 plátky banánu, otočíme, popřípadě podlijeme trochou oleje a osmažíme z druhé strany.

 

V kastrůlku svaříme 2 dl vody s cukrem, šťávou z pomeranče a špetkou soli. Přidáme na kostky nakrájenou dýni a šťávu z vymačkaného nastrouhaného zázvoru a zvolna vaříme, do rozvaření dýně. Marmeládu promícháme a dýni rozšťoucháme.

Hotové lívance potřeme marmeládou, ocukrujeme a ozdobíme čerstvou meduňkou.