Kategorie:
-
Druh jídla:
Předkrmy a chuťovky
-
Příležitost:
Párty
-
Sezóna:
Celý rok
-
Způsob vaření:
Pečení
Brusinkové briošky s paštikou z husích jater (fois gras)
Suroviny pro 4 osoby:
- 150 g paštiky z husích jater
Těsto na 16 briošek (francouzské pečivo):
- 500 g mouky
- 3 vejce
- 4 lžíce cukru
- 1 žloutek na potření koláčků před pečením
- 100 ml vlažného mléka
- 1 lžička soli
- máslo na pomazání nádoby
- 4 lžíce sušených brusinek
- 150 g změklého másla
- 0.5 kostky droždí
Brusinkové želé:
- lžičky koření Tymián Avokádo
- 3 plátky želatiny
- 5 lžic portského vína
- 200 ml brusinkové šťávy
- 16 formiček na pečení
- mašlovačka na mazání
Rada:
- Abychom získali opravdu kvalitní těsto, neměli bychom ho péct z malého počtu surovin. Vždy je lepší upéct 16 kusů a zbytek zmrazit.
Způsob přípravy
Nejprve si připravíme brusinkové želé. Namočíme želatinu ve studené vodě. Mezitím povaříme portské s tymiánem, scedíme a v horké tekutině rozpustíme vymačkanou želatinu. Přidáme brusinkovou šťávu, vše přelijeme do ploché nádoby a necháme vychladnout a odležet v chladničce
Mléko smícháme s droždím a cukrem, necháme vzejít kvásek. Mouku a sůl prosejeme do mísy, ve středu vytvoříme důlek, nalijeme kvásek, posypeme moukou, přikryjeme a necháme 15 minut odležet na teplém místě. Přidáme máslo, vejce a brusinky. Zaděláme nelepivé těsto, zakryjeme a necháme 40-60 minut kynout. Těsto krátce zaděláme a necháme ještě 20 minut odležet. Vykynuté těsto rozdělíme na 20 kousků. Z 16 kousků vytvoříme vláčné kuličky. Formičky pomažeme máslem. Do každé dáme jednou kuličku. Zbývající kousky těsta rozdělíme na čtyři části, ze kterých vytvarujeme menší kuličky. V těch větších uděláme hluboké důlky, vložíme menší kuličky a lehce stiskneme. Žloutek rozšleháme se dvěma lžícemi vody. Takto připravenou hmotou pomažeme briošky a pečeme 20-25 minut při 180 °C.
Z 4 briošek uřízneme vrcholky a každou briošku naplníme čtvrtinou paštiky z husích jater. Podáváme s hrubě nakrájeným želé.