Kategorie:
-
Druh jídla:
Dezerty a moučníky
-
Příležitost:
Slavnostní menu
-
Sezóna:
Celý rok
-
Způsob vaření:
Pečení
Letní ostružinový dort
Suroviny pro 4 osoby:
- 1 lžičky Citrónová kůra Avokádo
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 6 vajec
- 250 g moučkového cukru
- 180 g hladké mouky (dortové)
- 750 ml smetany ke šlehání 36%
- 2 balení vanilkového cukru
- 750 g ostružin (malin)
- 25 g želatiny
- 200 g ostružinového (malinového ) džemu
Způsob přípravy
Vejce smícháme s polovinou moučkového cukru, přidáme citrónovou kůru a jemně promícháme. Poté pomalu vmícháváme mouku. Těsto nalijeme do dortové formy o průměru 28 cm vymazané máslem nebo vyložené pečícím papírem. Pečeme asi 30 minut při 190 °C. Dort necháme vychladnout. Poté vyndáme z formy a rozřízneme na 3 stejnoměrné pláty.
Ostružiny omyjeme a osušíme. Polovinu ovoce dáme do mixéru, rozmixujeme na pyré a propasírujeme přes síto, abychom se zbavili semínek. Želatinu připravíme podle návodu na obalu. Až se želatina prohřeje přidáme zbytek cukru, citronovou šťávu, 1 sáček vanilkového cukru a promícháme s ovocnou šťávou. Až začne ovocná želatina tuhnou, vyšleháme smetanu, jemně spolu promícháme a uložíme do ledničky.
Skládání dortu – první plát pomažeme marmeládou, poté zakryjeme ostružinovým krémem, přiklopíme druhým plátem a opět potřeme marmeládou a krémem. Nakonec přiklopíme třetím plátem a jemně přitlačíme. Vrchní plát pomažeme zbytkem šlehačky a vyskládáme na něj čerstvé ovoce. Ovoce můžeme ozdobit glazurou, kterou si připravíme smícháním teplé marmelády s jedním balením vanilkového cukru. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
TIP: Místo marmelády můžeme použím ovocný rozvar smíchaný s cukrem.
TIP 2: Do dortu můžeme použít jakékoli sezónní ovoce – jahody, rybíz, maliny, ostružiny, borůvky.