Kategorie:
-
Druh jídla:
Dezerty a moučníky
-
Příležitost:
Slavnostní menu
-
Sezóna:
Celý rok
-
Způsob vaření:
Pečení
Jahodová galetka s rebarborou
Suroviny na těsto:
- 1 lžíce Skořice mletá Avokádo
- špetka soli
- 170 g hladké mouky
- 25 g moučkového cukru
- 105 g vychlazeného másla
- 30 ml vychlazené vody
- 1 žloutek na potření
Náplň
- 200 g jahod
- 2 lžíce hladké mouky
- 70 g třtinového cukru
- 150 g rebarbory
Způsob přípravy
Do mísy si nachystáme mouku, cukr a špetku soli a lžičku mleté skořice. Postupně zapracováváme vychlazené máslo, pracujeme rychle, aby se máslo moc nerozpustilo. Nakonec přidáme hodně vychlazenou vodu a rychle zpracujeme na hladké těsto. Zabalíme do potravinové folie a necháme v lednici min. 30 minut vychladit.
Nachystáme si náplň. Rebarboru očistíme od slupek a nakrájíme na malé kostičky. Jahody umyjeme, vysušíme a rozčtvrtíme. Rebarboru a jahody smícháme s cukrem a moukou a necháme stát 15 minut.
Troubu zapneme na 170 °C. Odpočaté těsto vyválíme do kruhu. Z náplně slijeme přebytečnou vodu a naskádáme do středu těsta tak, aby nám zůstal 5 cm okraj volný. Okraje zahneme a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Můžeme posypat cukrem, který nám na okrajích pěkně zkaramelizuje. Pečeme 35-40 minut.