Kategorie:
-
Druh jídla:
Dezerty a moučníky
-
Příležitost:
Slavnostní menu
-
Sezóna:
Celý rok
-
Způsob vaření:
Smažení
Lívance s domácí nugetou a vanilkovým krémem
Lívance
- 1 lžičky Skořice mletá Avokádo
- sul
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 1 banán
- 100 g jemných ovesných vloček
- čerstvé jahody
Tvarohovo-vanilkový krém
- 1 vanilkový lusk
- 250 g tvarohu
- 200 ml smetany ke šlehání
- třtinový cukr
Domácí nugeta
- 100 g lískových oříšků
- 2 lžíce kakaa
- 100 g kvalitní mléčné čokolády
- 1 lžíce oleje (slunečnicového, arašídového,...)
Způsob přípravy
Lívance
Banán rozmačkáme a smícháme s jemnými vločkami. Postupně přilíváme mléko, dokud nám nevznikne husté těstíčko. Poté přidáme vejce se špetkou solí a skořici, zamícháme. Lívanečky smažíme na sucho. Pokud by se těsto moc přichytávalo můžeme podlít kapkou oleje.
Hotové lívance můžeme vykrajovat do různých tvarů. Podáváme s tvarohovo-vanilkovým krém, domácí nugetou a čerstvým ovocem.
Tvarohovo - vanilkový krém
Tvaroh rozmícháme s třtinovým cukrem a semínky z vanilkového lusku. Smetanu vyšleháme do šlehačky a opatrně vmícháme do tvarohu.
Domácí nugeta
Lískové oříšky opražíme v troubě nebo na pánvi a zbavíme je slupek. Oříšky posekáme a poté rozmixujeme v mixéru na pastu dokud se z oříšku nezačne uvolňovat tuk. Do oříškové pasty zamícháme lžíci oleje, 2 lžíce holandského kakaa a promícháme. Pro ještě lepší chuť můžeme přidat rozpuštěnou mléčnou čokoládu.