Rebarborový jahelník

Suroviny pro 4 osoby

Způsob přípravy

Jáhly dvakrát propláchneme a dáme vaři do cca 600 ml vody do dostatečně velkého hrnce. Mezi tím, co se nám vaří jáhly, si připravíme rebarboru a švestky. Rebarboru očistíme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky a dáme na rozehřátou pánev. Rebarboru posypeme cukrem a asi 3 minuty zahříváme, dokud nepustí šťávu. Rebarboru v misce smícháme s kardamonem a skořicí. Švestky nakrájíme na malé kousky.

Uvařené jáhly smícháme se žloutky a podle chuti můžeme dosladit. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do jáhlí.

Rozehřejeme troubu na 180 °C. Do máslem vymazané zapékací mísy postupně skládáme jáhlovou kaši, rebarboru, švestky, jáhly, rebarboru, švestky, jáhly. Navrh poklademe plátky másla. Pečeme cca 40 minut dozlatova.