Kategorie:
-
Druh jídla:
Dezerty a moučníky
-
Příležitost:
Velikonoce
-
Sezóna:
Velikonoce
-
Způsob vaření:
Pečení
Velikonoční mazanec
Suroviny
- Citrónová kůra Avokádo
- 100 g másla
- 100 g cukru
- 2 žloutky
- 200 ml mléka
- 500 g polohrubé mouky
- Muškatový ořech mletý Avokádo
- 42 g droždí
- rozinky naložené v rumu
- mandle
- 1 vejce na potření
Způsob přípravy
Nejdříve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, zasypeme cukrem, troškou mouky a špetkou soli a necháme vzejít kvásek. Dále si v míse smícháme zbytek mouky, rozpuštěné máslo, žloutky, kvásek, podle chuti přidáme citronovou kůru a muškátový oříšek, dále rozinky, které jsme si předem naložili v rumu a vypracujeme těsto. Vypracované těsto necháme alespoň hodinu kynout na teplém místě. Z vykynutého těsto vytvarujeme bochánek a necháme ještě chvíli kynout. Nakonec mazanec potřeme vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme v předem vyhřáté trouby cca 20 minut při teplotě 200 °C.