Kategorie:
-
Druh jídla:
Dezerty a moučníky
-
Příležitost:
Slavnostní menu
-
Sezóna:
Podzim
-
Způsob vaření:
Vaření
Jablečný tažený závin
Těsto na 2 štrůdly
- 1 lžíce oleje
- 1 vejce
- špetka soli
- 175 g hladké mouky
- máslo
- 2 lžičky octa
- 75 ml vlažné vody
Jablečná náplň
- 2 lžičky Skořice mletá Avokádo
- 50 g rozinek
- 4 jablka
- 50 g vlašské ořechy
- cukr krupice
Způsob přípravy
Nejdříve si nahřejme v troubě hrnec, který bude dlouho držet teplo. Pokračujeme s přípravou těsta. Do mísy přesejeme hladkou mouku,přídáme vejce, olej, ocel, špetku soli. Průběžně hněteme a podle potřeby přiléváme vlažnou vodu. Zpracováváme dokud není těsto hladké. Rozdělíme na 2 části, obě přiklopíme nahřátým hrncem a necháme asi hodinu nahřívat.
Mezitím si připravíme jablečnou směs. Očistěná jablka nastrouháme nahrubo, přidáme vlašské ořechy a rozinky, které jsme si namočili v rumu, přidáme skořici a cukr podle chuti.
Nachystáme si čistý ubrus (utěrku), na kterém budeme připravovat těsto. Těsto dáme doprostřed ubrusu a "roztahujeme" dokud není téměř průsvitné. Prasklin se nebojte, srolováním se ztratí. Těsto posypeme opraženou strouhankou, jablečnou směsí a pomoci ubrusu postupně motáme. Štrůdl na máslem vymazaný pekáč přendáme pomocí ubrusu. Konce zabalíme, aby jablka nevypadávala. Štrůdl potřeme rozpuštěným máslem a pečeme v troubě vyhřáté na 170°C dokud nezrůžoví, cca 35-40 minut. Ihned po vyndání posypeme cukrem.