Jablečný tažený závin

Těsto na 2 štrůdly

  • 1 lžíce oleje
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 175 g hladké mouky
  • máslo
  • 2 lžičky octa
  • 75 ml vlažné vody

Jablečná náplň

Způsob přípravy

Nejdříve si nahřejme v troubě hrnec, který bude dlouho držet teplo. Pokračujeme s přípravou těsta. Do mísy přesejeme hladkou mouku,přídáme vejce, olej, ocel, špetku soli. Průběžně hněteme a podle potřeby přiléváme vlažnou vodu. Zpracováváme dokud není těsto hladké. Rozdělíme na 2 části, obě přiklopíme nahřátým hrncem a necháme asi hodinu nahřívat.

Mezitím si připravíme jablečnou směs. Očistěná jablka nastrouháme nahrubo, přidáme vlašské ořechy a rozinky, které jsme si namočili v rumu, přidáme skořici a cukr podle chuti.

Nachystáme si čistý ubrus (utěrku), na kterém budeme připravovat těsto. Těsto dáme doprostřed ubrusu a "roztahujeme" dokud není téměř průsvitné. Prasklin se nebojte, srolováním se ztratí. Těsto posypeme opraženou strouhankou, jablečnou směsí a pomoci ubrusu postupně motáme. Štrůdl na máslem vymazaný pekáč přendáme pomocí ubrusu. Konce zabalíme, aby jablka nevypadávala. Štrůdl potřeme rozpuštěným máslem a pečeme  v troubě vyhřáté na 170°C dokud nezrůžoví, cca 35-40 minut. Ihned po vyndání posypeme cukrem.