Krémová dýňová polévka se zázvorem a kokosovým mlékem

Suroviny pro 4 osoby:

  • Zázvor mletý Avokádo
  • Kari indické Avokádo
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička pasty sambal oelek
  • 200 ml kokosového mléka
  • 2 lžíce pražených dýňových semínek
  • 2 stroužky česneku
  • sůl dle chuti
  • 1/4 oloupané a očištěné dýně
  • 1 oloupaná mrkev
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 100 ml pomerančového džusu
  • několik snítek čerstvého koriandru
  • pepř dle chuti

Způsob přípravy

Dýni a mrkev nakrájíme na kostky a krátce osmažíme v kastrolu na rozehřatém oleji a másle. Následně přidáme nasekaný česnek. Vše zalijeme vývarem, kokosovým mlékem, bílým vínem a pomerančovým džusem. Vaříme, až zelenina bude měkká.
Polévku dochutíme solí, pepřem, kari, zázvorem a pastou sambal oelek, následně důkladně rozmixujeme a přecedíme přes síto.
Horkou polévku podáváme posypanou nasekaným koriandrem a dýňovými semínky.