Kategorie:
-
Druh jídla:
Skopové a jehněčí maso
-
Příležitost:
Slavnostní menu
-
Sezóna:
Celý rok
-
Způsob vaření:
Pečení
Pečená jehněčí kýta s mátou, česnekem a hrachovým pyré
Suroviny pro 8 osob:
- 2 lžičky koření Česnek sušený Avokádo
- Pepř černý mletý Avokádo
- 1 lžíce Petrželová nať Avokádo
- 500 ml olivového oleje
- sůl dle chuti
- 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 1 jehněčí kýta o hmotnosti asi 2 kg, zbavená tuku a šlach
- 1 lžíce nasekané čerstvé máty
Hrachové pyré:
- 1 stroužek česneku
- máslo
- 300 g loupaného hrachu (předem namočeného)
- 2 mrkve
- 1 velký brambor
Způsob přípravy
Olivový olej smícháme s mátou, petrželkou, rozmarýnem a česnekem. Jehněčí kýtu zbavíme tuku a šlach, posolíme a opepříme, následně potřeme bylinkovou směsí a znovu osolíme a opepříme. Maso pevně ovážeme kuchyňskou nití. Položíme na plech, pečeme 1 hodinu a 15 minut při teplotě 150 ° C. Pak vyjmeme kýtu z trouby a necháme 15 minut odležet.
Po uplynutí této doby odstraníme kuchyňskou nit a jehněčí nakrájíme na silnější plátky asi 2 cm.
Hrách, mrkev a brambory uvaříme v osolené vodě. Jakmile zelenina změkne, rozmačkáme ji šťouchadlem nebo rozmixujeme. Přidáme lisovaný česnek, majoránku, případně ochutíme máslem.
Maso uložíme na talíř a podáváme s hrachovým pyré a salátem.